В седем от общо 14 детски градини на територията на район "Централен" в Пловдив има цялостно или частично видеонаблюдение. Камерите наблюдават входа на сградите, както и площадките, на които децата играят навън. До края на годината амбицията на местната администрация е да оборудва всички детски градини със системи за видеонаблюдение.

Пловдив

В детска градина "Каменица" в Пловдив първата камера е поставена през далечната 2010-а година. Устройството е предоставено под формата на дарение. Седем години по-късно вече 5 камери излъчват картина от входа на сградата, както и от двора, където се провеждат заниманията на открито.

"Родителите как приеха идеята?"

Илиана Христова - директор на ЦДГ "Каменица": "Всички откликнаха на моето предложение. Нямаше недоволни. Все пак това е свързано със сигурността на децата. Определено е по-спокойно. Особено пропускателния режим. Винаги виждаме кой е на входа, отваряме, така че следи се за това кой влиза в детското заведение, а това е много важно."

Записите от камерите се пазят 15 дни. Случвало се е благодарение на тях дори за бъдат разкрити престъпления. За да се гарантира сигурността на всички деца, а и за да се противодейства на различни вандалски прояви. Миналата година камери бяха монтирани във всички ясли, а сега ще бъдат поставени и в детските градини.

Георги Стаменов – кмет на район "Централен" в град Пловдив: "Ще се обърнем най-вероятно към бизнеса с молба за помощ, където може да дарят техниката, а с помощта на директорите да бъде реализиран монтажът."

Устройствата ще се поставят само в общите части на сградите – коридорите, входа и изхода, двора. В игралните помещения, спалните и учебните стаи може да бъдат инсталирани камери само при желание и пълно единодушие на всички родители.

Георги Стаменов – кмет на район "Централен" град Пловдив: "Гарантирани са правата както на децата, така и на учителите, и на родителите в крайна сметка при монтаж навсякъде ще има табели, че сградата е под видеонаблюдение. Това дава едно спокойствие в тези структури, че няма да бъдат обвинени несправедливо, и родителите за своите деца, че няма да има ексцесии, както и на цялото общество, каквото и да се случи, ще имаме истината и то на видеозапис."

По предварителни изчисления на район "Централен" строително-монтажните работи ще струват средно по 2500 лева на сграда.