В началото на следващата година ще бъде избран изпълнителят, който ще изработи новата транспортна схема на община Русе. Ако няма обжалване, тя трябва да бъде готова до края на 2018-а. От Общината обещават при разработването ѝ да бъде взето и мнението на гражданите.

Русе

Кандидатите, подали документи, са пет. Фирмата, която ще разработва новата транспортна схема, ще има 12 месеца за работа. А след това разписанията и маршрутите ще трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет. Но докато се стигне до там, е предвидено да се направят няколко обществени обсъждания, за да се чуе мнението, както на експертите, така и на гражданите.

Никола Кибритев – директор на дирекция „Европейско развитие”
„Най-важното според нас изискване е да няма дублиране на автобусен и тролейбусен транспорт. Което и за гражданите е по-добре, и за самите превозвачи, защото всеки ще си знае трасетата, които трябва да обслужва, и няма да има такъв вид конкуриране между тях за едни и същи линии.”

Веска Данова всеки ден пътува с градския транспорт и казва, че е доволна от градския транспорт, но все пак има някои препоръки, свързани най-вече с разписанията.

Веска Данова
„Трябва да има промяна събота и неделя, защото хората ходят на работа, да бъдат по-често, не да са разредени. Някои хора работят по-до късно и да може да се придвижват, до 22:30 долу-горе трябва да върви градският транспорт.”

Русенци обаче се надяват и на нов автопарк.

Радослав Станев
„Защото са наистина стари, бавят се. Ей, например, когато е студено навън, не се отопляват. Минувачи, които искат да се качат, помагат на майки с деца.”
Любослава Данева
„Трябва да има някаква такава платформа, защото единствено пътуващите помагат.”

Според Никола Кибритев, след като бъде приета новата транспортна схема, може да се очаква и обявяване на конкурс за преразпределение на линиите от обществения транспорт. По-модерен автопарк би могло да е едно от изискванията. Но до тогава има още много време.