НОВИНИ

До края на април се чакат схеми за обезпечаване на неохраняемите плажове

До края на този месец областните управители на Варненска, Бургаска и Добричка област трябва да представят в Министерството на туризма схеми за обезпечаване на водноспасителната дейност на неохраняемите плажове през това лято. Те са общо 106, като 3 от тях "Карадере", "Иракли" и "Корал" са за природосъобразен туризъм. Очаква се до началото на туристическия сезон броят им да намалее, защото за 7 от тях тече процедура за отдаване под наем, а за други 8 - ще бъде обявена през април.

bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 03.04.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Неохраняемите плажове във Варненска област са 26. Някои от тях, като “Фичоза”, “Паша дере” и “Камчия”, се посещават от много летовници. Областният управител заяви, че ще търси средства, за да осигури спасители, медицинско обслужване и поддръжка на неохраняемите плажове.

Тодор Йотов - областен управител на Варненска област: Ще бъде извършена експертна оценка на целесъобразността за водното спасяване за тези 26 плажа, на най- посещаваните ще бъде 100 % осигурено.

Причината за големия брой неохраняеми плажове са високите концесионни такси и наеми, които отблъсват желаещите да ги стопанисват.

Тодор Йотов: Все пак нещо трябва и държавата да направи, за да станат плажовете атрактивни за концесионерите. Ние в Камчия нямаме достъп до плажа.... паркирането е тежко.

Много жители на Варна, не вярват, че на неохраняемите плажове ще има спасители.

"Понеже гледам, че държавата ще се грижи за тях, тя няма да се справи с това, защото това са много пари, които няма откъде да ги изкарат", казва местен жител.

В Добричка област се намира най-дългата плажна ивица. Едва 1/3 от нея обаче е отдадена на концесия или под наем. Години наред областната управа осигурява спасители само за най-посещаваните плажове без стопани.

Според областния управител не е възможно на всеки неохраняем плаж да има спасител. Най-много нестопанисвани плажове, 60 на брой, има в Бургаска област. Миналото лято спасители са осигурени за едва 5 от тях, които са и най-посещаваните. Така ще бъде и това лято, заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват сирените за тревога днес
Тестват сирените за тревога днес
Републиканската партия води в арменските парламентарни избори
Републиканската партия води в арменските парламентарни избори