НОВИНИ

До края на деня ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота

Тази вечер изтича срокът, в който Централната избирателна комисия трябва обяви окончателните резултати от първия тур на изборите за президент и от националния референдум.

края деня цик обяви окончателните резултати вота
bnt avatar logo
от БНТ
07:03, 08.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

При 99.37% обработени протоколи, разликата между генерал Румен Радев и Цецка Цачева е под 4 на сто или по-точно 134 210 гласа. Според неокончателните данни на ЦИК, Радев получава 25,5% подкрепа, а за Цачева са гласували 21,9 на сто от избирателите.

Трети е кандидатът на Обединените патриоти - Красимир Каракачанов, с 15%. Бизнесменът Веселин Марешки е четвърти с подкрепа от 11,2 на сто. След него е Пламен Орешарски с 6,5 %, а за кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков са гласували 5,8 на сто.

След като бъдат обработени 100% от протоколите в ЦИК, ще започне повторното им въвеждане. Едва тогава от Централната избирателна комисия ще могат да обявят окончателните резултати от първия тур. По закон това трябва да стане до 21 часа тази вечер. На втория тур в неделя двамата кандидати, стигнали до балотажа, ще бъдат със същите номера, изтеглени в жребия на ЦИК за първия тур. В бюлетината остава и квадратчето "Не подкрепям никого".

Все още не е ясно и дали референдумът е събрал достатъчно гласове, за да стане задължителен за изпълнение. Неокончателните данни показват, че за това не достигат малко над 37 000 гласа. Дори и да не достигне необходимата избирателна активност за задължителното му изпълнение, референдумът със сигурност е събрал достатъчно гласове, за да задължи парламента да се произнесе по въпросите в него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Архангеловден!
Честит Архангеловден!
Иракски войници откриха масов гроб край Мосул
Иракски войници откриха масов гроб край Мосул