НОВИНИ

До края на март може да се възползвате от 5 % отстъпка за данък общ доход

Още 10 дни може да се възползвате от отстъпка от 5 % при плащането на данък общ доход. Иначе краят на данъчната кампания за физическите лица е след малко повече от месец. Още за сроковете, отстъпките и санкциите разказва от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
11:50, 20.03.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Близо 500 000 българи трябва да подадат данъчни декларации. До момента това са направили 100 000.

Най-важнотo е хората да знаят, че крaйният срок за подаване на данъчна декларации е 3 май тази година заради натрупването на почивни дни, до момента.

Най-честия въпрос, който си задават българите е дали всички трябва да декларират дохода си.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: Всеки, който има дори 1 лев доход различен от заплата, е длъжен да подаде данъчна декларация без оглед на това дали има данък за довнасяне, или не. Това е най-лесиня оринтир и отговор на въпорса- трябва или не човек да подадава данъчна декларация. Законът предвижда санкиця до 1000 лв. за деклариране на неверни данни и до 500 лв, ако декларацията изобщо не бъде подадена в срок.

Всички, които искат да ползва данъчно облекчени от 5 %, трябва да подадат декларациите си до края на март. Изискването е тя да бъде подадена онлайн. И друго много важно условие е да няма човек задължения към държавата било за данъци и осигуровки, било неплатени глоби към КАТ.

Дали има такива задължения, човек може много бързо и лесно да провери с безплатния пресонален иднетификационен код. От тази година НАП прави отспъка и за деца

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Всъщност то има две вариации - за ненавършили пълнолетие деца, като сумата, която държавата възстановява е 20, 40 или 60 лв. Най-общо казано за едно, две или повече деца. И данъчното облекчение за деца с увреждания, при които тази сума възлиза на около двеста лева. Не се изискват копия от актовете за раждане или други документи. И това е всичко. Декларира вторият родител, че няма той да ползва облекчението. За улеснение в същия формуляр има такава бланка. И се възстановява съответният данък.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови възможности за избор на професия
Нови възможности за избор на професия
Стартира нова програма за заетост
Стартира нова програма за заетост