НОВИНИ

До края на март трябва да са готови нови текстове в НК за неизбежната отбрана

По разпореждане на премиера Бойко Борисов до края на март трябва да бъдат подготвени предложения за нови текстове в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на МС . Работна група от експерти ще изготви анализ на досега действащото законодателство в тази област. Промените са провокирани от случая с доктор Иван Димитров от Пловдив, който застреля криминално проявения Георги Джевизов, при опит за грабеж .

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:10, 07.03.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Премиерът е възложил на вътрешния и на правосъдния министър да уточнят текстовете в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана.

Борисов е настоял промените да се направят разумно, а не емоционално, под натиска на общественото недоволство - това става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той обаче е призовал дебатът да не се отлага, защото е дошло времето за промени. Хората искат справедливост и очакват решения от нас, допълва още Борисов.

Правосъдният и вътрешният министър обясниха в каква посока ще бъдат промените в Наказателния кодекс.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Като се намери най -добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Кое е неизбежна отбрана, докъде е неизбежна, какво включва, дали включва само жилището ни, включва ли гаражите, дали стопанските постройки - ред въпроси - гражданството, което не е специалист в материята, но усеща тежестта на това, което се случва и престъпленията на гърба си иска правилни отговори и правилни текстове в НК.

Преди да се подготвят новите текстове ще се направи анализ как всъщност работи сегашното законодателство.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И аз съм готов, както разпореди премиерът, да изготвя статистика, всички случаи, които са се случвали, как сме реагирали, какви са съответните реакции на гражданството.

Идеята да се променя част от Наказателния кодекс е провокирана от случая на доктор Иван Димитров от Пловдив, обвинен за убийството на Георги Джевизов при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Вътрешният министър обясни защо ведомството не е давало информация дни наред.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Защо замълчахме 3 дни попитахте? Между другото това го коментира и премиерът на заседанието на МС също. Аз се колебаех дали изобщо да изляза да кажа нещо, но не можех зареди прокуратурата. А какво знаехме ние? Знаехме само едно нещо за доктор Димитров, че в началото като го задържахме, той има незаконно притежавано оръжие. Съжалявам, че много хора и гражданството се заблуди кой е прав и кой е крив в случая и взе една страна, но благодаря отново на тези, които със здрав разум по телевизиите казваха - нека изчакаме, фактите не са изяснени.

Предстои до края на март месец работната група да уточни как ще разшири текстовете, свързани с неизбежната отбрана.

;

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви в личния си профил във Фейсбук, че е готов с промени в Наказателния кодекс и е изпратил проектозакона за съгласуване с МВР и Министерството на правосъдието. Според него, моментът е назрял и обществото е готово за промени, с които да се разшири неизбежната отбрана и да се направят промени, с които да се намалят битовите кражби.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишна ученичка роди и умъртви детето си
16-годишна ученичка роди и умъртви детето си
Сотир Цацаров: Няма забавяне в действията на прокуратурата в Пловдив
Сотир Цацаров: Няма забавяне в действията на прокуратурата в Пловдив