До края на месеца МВР ще е обследвало всички големи болници в страната, а след това ще бъде направен анализ по отношение сигурността в здравните заведения. Това съобщи директорът на Столичната полиция Ивайло Иванов, след като близо час дискутира с директори на болници какви мерки трябва да бъдат взети заради зачестилите нападения над екипи на спешната помощ.

Не всички спешни отделения към момента имат паник бутони за разлика от линейките, стана ясно от срещата. Част от директорите на болниците споделят идеята работещите в спешните центрове да преминат обучителни курсове - целта е да са обучени как да реагират при нападение. Такива курсове вече има във ВМА.

Преди време при главния прокурор имаше подобна среща, отново провокирана от поредици нападения над медици. И тогава, и сега беше отбелязано, че за да се събират бързо доказателства срещу извършителите, ще има специални прокурори за целта. До момента обаче сигнали няма.

В МВР няма да има специален служител, който да отговаря за това, каза Ивайло Иванов, но за сметка на това ще бъде осигурена бърза връзка с районните управления на полицията.