НОВИНИ

До месец приемат Национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда

Социалния министър Деница Сачева съобщи, че до края на месеца трябва да бъде приета Национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:26, 16.01.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Програмата е била разработена спешно заради проблема с 13-те хиляди хора с увреждания, оставени без личен асистент, въпреки че се нуждаят от това. Те не са включени в обхвата на закона за личната помощ, според който личен асистент могат да ползват само от хора и деца, които имат степен на увреждане 90 и над 90 процента.

Деница Сачева министър на труда и социалната политика: Това, което се случва в момента, всъщност е в резултат от това да приемаме едно законодателство набързо, под натиск само заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет един закон, който е справедлив и устойчив и когато говорим за некомпетентност и несъобразяване с експертните становища. На въпроса кой трябва да носи отговорност за това, което се е случило, отговорност трябва да носят колегите от БСП и г-жа Мая Манолова.

Мая Манолова определи изказването на министър Сачева като "безочливо прехвърляне на отговорност". Тя припомня, че внесеният от нея закон в качеството и на омбудсман предвиждал лични асистенти за всички граждани с увреждания, които се нуждаят от такава помощ. По настояване на Финансовото министерство обаче, нормативните текстове били променени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достатъчни ли са промени в ЗОП за контрол в цените на лекарствата?
Достатъчни ли са промени в ЗОП за контрол в цените на лекарствата?
Как мръсният въздух вреди на организма ни?
Как мръсният въздух вреди на организма ни?