НОВИНИ

До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини

Съмнения за първи случаи на грип у нас. От инфекциозната клиника на ВМА твърдят, че лекуват няколко души с усложнения след вируса. От Националния център по заразни и паразитни блести съобщиха, че за момента в лабораторията им не е доказан случай на грип. Заради голямото търсене на противогрипни ваксини се очаква извънреден внос, тъй като количествата вече са изчерпани. Нови ваксини трябва да пристигнат у нас до края на седмицата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 14.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

През тази година у нас са доставени около 130 000 дози противогрипни ваксини. Броят им е съобразен с потреблението в предходни години.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Обикновено има даже се изхвърля ваксината, защото тя не става за друг сезон. Всеки сезон за правят с нови щамове.

Тази година ваксините са срещу четири грипни щама и са по-скъпи. В аптеките в Благоевград количествата са изчерпани през октомври.

магистър -фармацевт Яна Мадолева: Просто в последните години интересът на пациентите към ваксините се увеличи и явно затова се изчерпват по-бързо.

В повечето градове от страната също няма противогрипни ваксини. До края на седмицата се очакват извънредни доставки. Времето за имунизация срещу грип все още е подходящо.

доц. Георги Попов - н-к катедра по инфекциозни болести, ВМА: Въпреки че имаме първите случаи на грип, все още сме в предепидемчина обстановка. Епидемичната обстановка я очакваме през януари. Сега началото на ноември е един идеален период за приложението на ваксината.

д-р Емил Цветков - общопрактикуващ лекар: Самите пациенти знаят отделните групи, които трябва да се ваксинират. Хронично болните, често боледуващите пациенти, персоналът в бяла престилка.

Според лекарите имунизацията предпазва от тежки усложнения, които може да се появят след грип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията
Приключиха срещите на КНСБ с партиите по Бюджет 2019
Приключиха срещите на КНСБ с партиите по Бюджет 2019