До края на януари докладът за избор на нови изтребители може да бъде обсъден от правителството, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че е удължен срокът за подаване на оферти за доставка на нови патрулни бойни кораби и на нови бойни машини за пехотата.

Общо четири са офертите за доставка на нови изтребители. САЩ предлагат F-16 и F-18, Швеция - "Грипен", а Италия - втора употреба "Юрофайтър".

Красимир Каракачанов заяви, че още днес може да получи доклада на политико-ведомствената комисия за избор на нов изтребител за българските въоръжени сили".

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: "Не съм им давал срок и час, това, което е установено от работата на двете комисии, ще го обработим и ще го внесем в МС.

Той съобщи още, че се налага удължаване на срока за подаване на оферти за доставка на два нови патрулни кораба за ВМС.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Становището на контраадмирал Петев е, че можем да го удължим до 30 дни.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев уточни, че проектът за нови бойни машини е готов, но стартирането на процедурата ще започне след празниците.

Министър Каракачанов проведе традиционната предколедна видеоконферентна връзка с военните ни контингенти зад граница.

В момента над 200 военнослужещи от Българската армия изпълняват 8 мисии и операции в различни части на планетата.

Във връзка с годишнината от атентата в база "Индия" в Ирак, министърът награди военнослужещи от резерва, които тогава са участвали в мироопазващата мисия.