До месец ще стане ясно дали втората инстанция ще потвърди или ще промени наказанието от 1 година условно - за бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.

© снимка: АРХИВ

Тя е на съд за незаконни СРС-та по разработката "Червей", заедно с бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Прокуратурата поиска по 2 години условно и за двамата. Според защитата - в справката към поредното искане за СРС, не ставало ясно, че те вече са били прилагани в максималния срок.

Не можело да се предпоставя, че Янева помни предишните разрешения по всеки отделен случай, а името "Червей" не било запомнящо се. За неточност в справката, защитникът на Тодор Костадинов призна, че той е можело да понесе отговорност, ако прокуратурата беше дала друга квалификация. Според адвокат Людмил Рангелов подвеждащата информация от службите при искане за СРС, не е прецедент.

Людмил Рангелов - адвокат на Тодор Костадинов: Става дума за някакви финансови машинации и следва да бъдат подслушвани хората, които участват в тях. В искането за подслушване и справката към него пише, за да бъде разрешено, че става въпрос за група, която е въоръжена, има данни че разполага с взрив и че се кани да взриви неизвестна сграда в София. Когато на съдията му дойде такова искане, той няма начин, инстинктът за самосъхранение го кара веднага да разпише, без да пита повече.