НОВИНИ

До месец внасят проектозакон за защита на хората под запрещение

Филмът на БНТ "Под запрещение" също изигра роля за тези законови промени, като постави за пореден път въпроса за равните права между хората. Днес в галерия Кредо Бонум беше открита изложба, която представя през погледа на художника живота в институциите за хора под запрещение, а и решение на проблема.

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:03, 09.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Алиса е затворена под стъкления похлупак на правото. Мечтите й се превръщат в пеперуди и отлитат. Клетки с катинари, ръце - вързани на възел, погледи - вперени към прозореца, зад който е свободата - така изглежда илюстрираният живот на хората под запрещение.

Те нямат право на избор - друг решава вместо тях. Животът им се появил върху белия лист, след няколко вълнуващи срещи на художничката с тях - безправните.

Надежда Георгиева- художник, автор на изложбата: Емоциите, през които минах, със сигурност, са най-разнообразни, опитах се да изпитам абсолютно всичко, което бих могла. Тези хора са хора. Те съществуват и трябва да им дадем шанс.

Шансът се крие в промяната на закона. Преди 4 години България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. Проф. Куин е работил по нея.

Проф. Джерард Куин - работил по разработването на Конвенцията на ООН за хора с увреждания: Мисля, че точно в момента има тенденция по света - режима на запрещение да се промени и новият метод за подкрепено вземане на решения набира все по-голяма скорост.

Конвенцията автоматично задължава и България да променим и вътрешното си право. Проектозаконът вече е готов.

Вергиния Мичева - заместник-министър на правосъдието: В момента се съгласува между министерствата и се надяваме скоро министерски съвет да го приеме и да го внесе в НС.

Надя Шабани - Български център за нестопанско право: От отдавана за нас това не е въпрос на един законопроект или на една промяна. Това за нас е дълбоко етичен въпрос за това колко сме различни, колко сме равни и как всъщност... приемаме различието.

В момента Българският център за нестопанско право подкрепя 80 души под запрещение, но с приемането на закона може да се промени животът на хиляди.....За да се счупят оковите на затвора без вина, без срок, без надежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за валежи
Жълт код за валежи
Звездите от Под прикритие се събират в ефира на БНТ1
Звездите от "Под прикритие" се събират в ефира на БНТ1