НОВИНИ

До началото на ноември ще е готов интерконекторът България - Румъния

В края на октомври или началото на ноември ще е готова интерконекторната газова връзка между България и Румъния и до края на годината ще може да се пренася природен газ между двете страни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова края Русе, след като направи инспекция на строителството на междусистемната връзка със своя румънски колега Виктор Влад Григореску.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:41, 23.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
началото ноември готов интерконекторът българия румъния

Министър Петкова подчерта, че строителството на наземните части на интерконектора вече са готови и остава преминаването на тръбите два километра под река Дунав. Предстоящото строителство под реката беше много проблемно и е най-важната част от интерконектора, каза министър Петкова. Тя е уверена в технологичните възможности на компанията "Хабал", която е спечелила обществената поръчка за проекта.

Румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску заяви, че вчера в пет часа е започнало сондирането от българската страна за прехода под река Дунав.

При завършване на тази част интерконеторът ще се свърже с румънското строителство, което вече е започнало. Министър Григореску е убеден, че всичко ще е в срок, тъй като има много добро сътрудничество между българското и румънското енергийни министерства и съвместната работа между българската фирма "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" също е добра. Румънският министър напомни, че това е много сложен проект и ще е първият интерконектор в този европейски регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плачът помага при отслабване
Плачът помага при отслабване
Освободиха ​1200 арестувани в Турция редови войници ​
Освободиха ​1200 арестувани в Турция редови войници ​