НОВИНИ

До няколко дни отварят църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир

До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква в Бачковския манастир – „Свети Архангели“, която няколко десетилетия е недостъпна, заради лошото й състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цевтеков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:49, 09.09.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
няколко дни отварят църквата свети архангели бачковския манастир

От много години храмът „Свети Архангели“ не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели – Григорий и Абазий Бакуриани.

Стамен Пепелишев – уредник в музея на манастира: Най-вероятно тя е или от края на 11 или началото на 12 век, тя е от сравнително малкото запазени двуетажни църкви. Преданието говори, че тя е построена с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през 19 век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

Стамен Пепелишев – уредник в музея на манастира: Тя е имала и по-стари стенописи и слоевете са 3, може би не навсякъде, защото там, където има направени сондажи на северната стена, не се открива, на южната стена има.

В църквата „Свети Архангели“ може да се види т.нар. "цъфтящ кръст". Тези изображения са се изписвали масово през 14 век.

Стените са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС активизира диалога с държавите от Западните Балкани
ЕС активизира диалога с държавите от Западните Балкани
Жителите в местността Средна Трака във Варна са без вода
Жителите в местността Средна Трака във Варна са без вода