НОВИНИ

Подписват договора за името на Македония до Преспанското езеро

Договорът между Атина и Скопие за името на Македония ще бъде подписан на 17 юни в неделя в село Псарадес, което се намира на брега на Преспанското езеро.

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 16.06.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Церемонията по подписването на договора ще започне в 10:30 ч., след което премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев ще прекосят езерото по вода, за да преминат в територията на Македония.

Този договор се чака 27 години, но ще бъде подписан на фона на сериозно напрежение както в Гърция, така и в Македония. На няколко километра от Псарадис се очаква многолюден протест, сред които ще има привърженици на „Златна зора“ и „Нова демокрация“. Към 13 ч. ще бъде обявен протест и от македонска страна - в Битоля, организиран от ВМРО-ДПМНЕ.

;

В малкото гръцко селце Псарадес тече трескава подготовка - утре в тази шатра на брега на Преспанско езеро Алексис Ципрас и Зоран Заев ще подпишат Договора за разрешаване спора за името.

В село Псарадес, където живеят не повече от 50 души, едни смятат, че утрешната церемония е „нещо много лошо“, а други - че е ново общо начало.

Кириакос, жител на с.Псарадес: Македония е гръцка. Македония не е Скопие, не е Северна, не е Южна. Македония е едно - гръцка Македония.

В една от четирите таверни в селото се срещаме с Георгиос, който живее в Атина и Англия.

Георгиос , жител на с. Пасарадес: Много е добър този договор. Много добър, много добър, много добър. Живея в Лондон от 50-те години. И всяка година пътувах по два пъти от Лондон до Атина с влак, преминавайки през Югославия. Два пъти годишно! Тогава осъзнах - там, в онази земя, която е част от област Македония, живеят славяни. За мен „Северна Македония“ е добро име. След подписването на договора утре, хората ще нормализират отношенията си. Що се отнася до Златна зора и Нова демокрация - това е политика. Но те трябва да разберат, че реалността е по-силна от политиката. Днес печелиш гласове, утре ги губиш.
;

Псарадес е като голяма разделена Гърция.

По улиците на близкия град Лерин автомобил с високоговорители агитира хората за мащабния протест, който утре ще срещне симпатизантите на партиите Златна зора, Нова Демокрация и жители на Солун в Преспа.


Спорът за името е сложен, засяга нас, гърците, и тях, македонците. Но в крайна сметка важен е просперитетът, нали? Договорът е първата стъпка, да видим дали процесът по решаване на спора ще приключи.
Хората и там, и тук са добри хора. За мен името е нищо.
Северна Македония предполага, че има Южна Македония. Затова името не ми харесва. Не съм доволна с този избор.

Срещаме и Павлос Воскопулос от партията „Вино-жито“, които определят себе си като македонци в Северна Гърция:

;;

50-те жители на с. Псарадес, намиращо се на границата между езерата Мала и Голяма Преспа, утре ще станат свидетели на исторически момент. Но поне засега Псарадес е живото доказателство, че големият Договор разделя и малките общества в Гърция и Македония.


Утре по време на церемонията по подписването и няколко часа след нея се очаква границата между Македония и Гърция да бъде затворена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Северозападна България се изляха проливни дъждове
В Северозападна България се изляха проливни дъждове
В Атина продължиха протестите и дебатите по вота на недоверие към премиера
В Атина продължиха протестите и дебатите по вота на недоверие към премиера