НОВИНИ

До събота учредяват новия македонски парламент

Най-късно до 31 декември трябва да се състои учредителното заседание на новия македонски парламент, а най-късно до 9 януари президентът на Македония Георге Иванов трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата на партията, спечелила най-много гласове, съобщава македонският вестник "Дневник".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:09, 27.12.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света
събота учредяват новия македонски парламент

Както съобщи Държавната изборна комисия /ДИК/, на предсрочните парламентарни избори в Македония на 11 декември и след прегласуването за един мандат в Теарце ВМРО-ДПМНЕ е спечелила 51 мандата,

Социалдемократическият съюз /СДСМ/ - 49, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ -10, БЕСА - 5, Алиансът за албанците - 3 и Демократичната партия на албанците /ДПА/ - 2.

"Утрински весник" пише, че Държавната изборна комисия в сряда официално ще връчи документите за спечелен мандат на депутатите, които бяха избрани на изборите на 11 декември. Според ДИК, ако няма възражения за прегласуването в неделя, не е изключено на този ден да бъдат съобщени окончателните резултати. Според резултатите от прегласуването в Теарце, оповестени от ДИК късно снощи, ВМРО-ДПМНЕ е спечелила 149 гласа, СДСМ - 245, ДПА, ДСИ и Алианс за албанците - по един глас, ВМРО за Македония - 2 гласа, а три бюлетини са невалидни. От регистрираните общо 712 граждани с право на глас са гласували 402 или 56,3 процента.

СДСМ победи в прегласуването в Теарце, но окончателният победител по брой на мандати е все пак ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва "Утрински весник". Все пак, след гласуването в Теарце лидерът на СДСМ Зоран Заев написа в своята страница във Фейсбук, че победата на мнозинството граждани в страната, които гласуваха за промени, се е потвърдила и в мултиетническо Теарце. Опозицията остава на становището, че над 600 00 граждани, независимо от своята етническа принадлежност, са поискали демократично бъдеще за Македония, а това показвало, както казват, че волята на мнозинството граждани на последните избори е била за промени, пише "Утрински весник".

Изданието отбелязва, че Демократичният съюз на албанците на Али Ахмети, който въпреки лошото си представяне на тези избори е все още партията с най-голям брой мандати в албанския политически блок, вече е започнал да предприема конкретни стъпки за собственото си позициониране в преговорния процес с партиите от македонския лагер. ДСИ се застъпи за формиране на обща платформа на всички албански партии, но засега на призива на Ахмети се отзова само Алиансът за албанците, пише "Утрински весник".

"Дневник" отбелязва, че тези дни се очаква нова среща на партиите на албанците в Македония, подобна на тази в събота. Коалицията "Възраждане с БЕСА" продължава да отхвърля среща, организирана от ДСИ, тъй като, като изтъква, не иска да сътрудничи с партии, които служат на ВМРО-ДПМНЕ, пише "Дневник". Лидерът на ДСИ Али Ахмети посочва, че целта на срещата е да се състави и подпише общ документ, който ще съдържа политическите искания на албанците. Засега от Демократичната партия на албанците няма реакция, но в ДСИ и Алианса за албанците очакват позитивен отговор на поканата, пише "Дневник".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия преустановява временно полетите на самолети Ту-154
Русия преустановява временно полетите на самолети Ту-154
Посланията на духа в България от край до край
Посланията на духа в "България от край до край"