НОВИНИ

До седмица икономическото министерство решава за "Дунарит"

До края на следващата седмица Министерството на икономиката ще реши дали да продължи процедурата за придобиване на оръжейната компания "Дунарит". Това обяви икономическият министър Емил Караниколов на извънредно пресконференция днес. Той обясни още, че към момента няма смяна на собствеността на дружеството и то остава собственост на компанията "Кемира", свързана с банкера Цветан Василев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:29, 06.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Финансовото разузнаване ще провери откъде компанията "Дунарит" е намерила пари ,за да плати дълга си към Държавната консолидационна компания. През миналата седмица дружеството преведе над 50 млн. лева, за да погаси изкупените от държавата дългове. Самата държава инвестира средства, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на "Дунарит", която започна след разследване срещу собствениците и управляващите дружеството.

Eмил Караниколов, министър на икономиката: Ситуацията в "Дунарит" е много объркана по отношение на тема собственост. В момента собственик си остава дружеството Кемира, на което са запорирани акциите от КОМПИ, това е видно от търговски регистър.

БНТ: Кой е собственика на Кемира?

Eмил Караниколов, министър на икономиката: Цветан Василев.

Акциите бяха запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество след съмнение за незаконни сделки, свързани с фалиралата Корпоративна търговска банка. Караниколов увери още, че платените от държавата до момента пари не са изтекли към неясни фирми.

Eмил Караниколов, министър на икономиката: Държавна консолидационна компания е платила на синдиците на КТБ, парите са влезли в масата на несъстоятелността, няма законова процедура по която тези пари да излезат от там за някой различен от кредиторите.

Държавната консолидационна компания не е изисквала връщането на парите веднага, подчерта Караниколов.

Eмил Караниколов, министър на икономиката: От една страна се плати от друга се заведе иск, че не се дължат парите, явно там просто от няколко центъра се получават заповеди и не знам защо така се получава. Едната ръка не знае какво прави другата. Не е логично да платиш, да заведеш иск, че не ги дължиш и на вскичкото отгоре да пуснеш писмо, че искаш да се вдигне заявлението за запор, което върви в момента и няма как, тъй като го е спрял съда да се вдигне, тъй като то не е вписано.

Процедурата по отнемане на лиценза на оръжейното дружество продължава обяви Караниколов, но заяви, че министерството няма да позволи това да се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на България, Гърция​, Румъния и Сърбия ще обсъдят меморандума във Варна
Лидерите на България, Гърция​, Румъния и Сърбия ще обсъдят меморандума във Варна
Тържествена смяна на гвардейския караул (ВИДЕО)
Тържествена смяна на гвардейския караул (ВИДЕО)