До седмица се очаква да бъде пуснато движението в участъка между Кресна и Сандански от автомагистрала "Струма". Трасето ще бъде открито пет месеца предсрочно. В изграждането на новия участък са вложени над 240 млн. лв. Предсрочното пускане ще облекчи очаквания интензивен трафик за Гърция за коледните и новогодишните празници.

Кресна Долна Градешница, Кресна

24-километровият участък от магистралния път е почти готов. В момента се полага последният слой асфалт, нанася се пътна маркировка, работи се върху осветлението и озеленяването.

В участъка между Кресна и Сандански са изградени три пътни възли, 25 големи съоръжения, 4 площадки за отдих както и 9 селскостопански подлези и надлези.

С пускането на отсечката трафикът за Гърция вече няма да минава в близост до крайпътните заведения разположени от години на главен път Е-79. В село Градешница хората се притеснени от фалити.

- Който се е качил на магистралата няма да отбие, за да спре тука, нямаме такива надежди.

- Местим се в Кресна какво да кажа, продължаваме работа.

- Е не на магистралата, на магистралата не е за всички там местата са разпределени отдавна.

- Тука Градешница вече изчезва и то доста народ, няма да си изкарват хляба. Що дойде, друг начин няма това не се връща.

За първи път на автомагистрален участък в България са изградени и така наречените "Интелигентни транспортни системи". Те включват станции за броене и управление на трафика, за измерване теглото на превозните средства, както и видеонаблюдение.