НОВИНИ

Добра реколта от череши очакват тази година стопаните

На места вече започна брането на ранните сортове, които тази година са ще са на по-висока цена. В същото време производителите се оплакват от масови кражби.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:16, 07.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Крум Мирчев отглежда около 10 декара череши край пловдивското село Брестник. Заради топлата пролет реколтата тази година ще е по-качествена от миналогодишната, прогнозира производителят.

Крум Мирчев – земеделски прозиводител: Засега реколтата се движи добре. Очакваме голям добив, но пак зависи от времето. Ако времето е благосклонно към нас и реколтата ще бъде добра.

В селата от родопската яка вече започна беритбата на първите ранни череши. Около 20 май на пазара ще се появи и сорта „Бигаро Бюрла“. Очаква се цената му тази година да е двойно по-висока от миналата година.

Крум Мирчев – земеделски прозиводител: Надявам се да започнем на цена от 4-5 лева. От там нататък зависи от търговците колко са склонни да ни дават, защото веригата е навързана.

С началото на кампанията по бране зачестиха и кражбите в градините.

;

При последния случай крадците са счупили няколко клона с череши, но при идване на стопанина, те веднага побегнали.

Крум Мирчев – земеделски прозиводител:Сутринта идвам, беше някъде около 7 без 15. Още със слизането от колата видяхме торбите, които бяха оставили, клоните. Докато заобиколим от едната страна на градината и вече те се бяха изнизали.

За да опазят реколтата, стопаните дежурят около градините си денонощно, като спят в коли или палатки. И тази година проблем за производителите остава липсата на работна ръка, която се намира все по-трудно по време на беритбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив
„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив
Проблеми на овцевъдния отрасъл
Проблеми на овцевъдния отрасъл