НОВИНИ

Добра реколта от плодове и зеленчуци във Варненско

Производителите на плодове и зеленчуци във Варненска област ще приберат по-добра реколта спрямо в сравнение с миналата година. Това показват данните на Областната дирекция „Земеделие“. По-добрите резултати се дължат на професионализма на производителите, а и защото българинът е започнал да проявява по-голям интерес към родната продукция.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
20:00, 08.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Като цяло, производителите от Варненско отчитат по-големи добиви от домати, картофи, пипер, ябълки, круши, сливи и праскови.

Инж. Йордан Йорданов, директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Варна
"Говорим за ръст от 20%, 30%, а някъде и до 50% спрямо миналата година. Реколтата ни е по-добра спрямо миналата година."

Добрите добиви, обаче не са разпределени равномерно. В кооперация „Тракия“ в село Тополи вече пета година не отглеждат зеленчуци. Водоизточниците са в частни терени, а от „Напоителни системи“ им продавали водата доста скъпо.

Илко Налбантов, агроном
"Нямаме вода, нямаме и зеленчуци и спираме да произвеждаме. Ето машините са тук, строени, готови са за вода - обаче няма от къде да вземем."

Собствениците на тази градина от 200 декара с праскови и нектарини край Ветрино са намерили начин да се справят с продължителната суша това лято.

Людмил Николов, производител
"В сегашното земеделие без вода няма как да станат нещата. Имаме капково напояване, стараем се всичко да върви както трябва."

Голяма част от засадените плодове и зеленчуци във Варненско вече са прибрани. Очаква се беритбата да приключи до месец, ако времето позволява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзотични кандидат-президенти
"Екзотични" кандидат-президенти
Русенци се поклониха на Богородица Млекопитателница
Русенци се поклониха на Богородица Млекопитателница