НОВИНИ

Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за АЕЦ "Белене" е справедливо

Решението на арбитражния съд, с което се постановява България да заплати 560 милиона за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене" е справедливо. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш енергиен министър Дилян Добрев. Това е сумата на незаплатените фактури до изтичането на споразумението между българската и руската страна през март 2012 година.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 17.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Арбитражният съд е потвърдил правотата на българската позиция, че няма сключен договор за строеж на централа, а само споразумение, което вече не е валидно. Добрев уточни, че още през 2008 година правителството на тройната коалиция е трябвало да откаже авансово плащане, което е щяло да предотврати изработването на оборудването за Белене и съответните плащания, които са над милиард лева.

Още тогава е било ясно, че НЕК няма пари да плати проекта. Впоследствие и двата стратегически партньора, които са се интересували от проекта за ядрена мощност - немската RWE и американската SHBC се отказват. Мощността е изчислена на стойност над 10 милиарда евро, от които българската компания е трябвало да инвестира половината, а финансовото ѝ състояние не позволява това.

Делян Добрев - председател на комисията по енергетика в НС: С този доклад изпълнителния директор на НЕК предлага в края на 2008 г. предлага да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с RWE, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят - гласуват на Министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г. Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за "Цанков камък", с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението.
;

Вижте целия разговор с Делян Добрев в предаването "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР препоръчва при пътуване в чужбина българите да се регистрират в посолствата
МВнР препоръчва при пътуване в чужбина българите да се регистрират в посолствата
Филаделфия наложи данък върху газираните напитки
Филаделфия наложи данък върху газираните напитки