Добрички пчелари искат да бъде създадена дигитална платформа за информация при пръскане с препарати за растителна защита. Така, според тях, ще се предотврати масовият мор по пчелите. От началото на стопанската година досега в Областната служба по земеделие в Добрич са подадени над 10 сигнала за отровени пчели.

Добрич

Пчелинът на Димитър Димитров в землището на село Соколово е напълно унищожен. Пчеларят има 130 кошера, на е които разчитал за прехраната на семейството си.

Димитър Димитров, пчелар: За 8 години туй ми е третото натравяне на пчелни семейства….. Какви са щетите? Ами тая година още не е почнала, те отсега като ме върнат назад, аз тая година я пропускам.

Основният проблем е, че никой не уведомява пчеларите кога и с какво се пръска. Затова те искат създаване на електронна платформа, която може да се използва и през мобилния телефон.

Мартин Петров, член на УС на Сдружение "Пчела Добрич 1946": Някой вкарва едно заявление на една карта и всеки вижда за какво става въпрос - какво се пръска и дали да прави нещо.
Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Това е нещо нормално, бързо, отколкото да ходим по кметове, да разнасяме писма, да ги търсим, тях да ги няма и да продължава един такъв процес: Единият чул, другият не разбрал, третият не видял.

За да бъде ефективна електронната платформа, всички земеделски стопани трябва да са регистрирани.