От 150 на 300 часа да се увеличи извънредният труд - тази промяна предлагат работодателите в Кодекса на труда. Синдикатите се противопоставят на тази идея. В сутрешния блок на БНТ представители на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" сблъскаха позициите си. Синдикатите смятат, че трябва да се назначат повече работници вместо да се полага извънреден труд и имат съмнения доколко работодателите ще са коректни. Другата страна твърди , че в България няма достатъчно работна ръка.

Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България: В сегашната ситуация на пазара на труда има дефицит на работна ръка, има липса на квалифицирани специалисти, на високо квалифицирани специалисти. Напоследък и на ниско квалифицирани, въобще на всякаква работна ръка. В такъв случай, ако искаме да имаме ръста на брутния вътрешен продукт, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа.
Валери Апостолов, КТ "Подкрепа": Разбираемо е искането на работодателите да се увеличи извънредният труд, като това да стане с колективен трудов договор, щото това са мотивите, които ние слушаме, но вие и аз знаем, че съвсем лесно е всеки работодател да си направи така наречения работодателски синдикат с няколко души работници и да прокарва искания и виждания каквито на него са му угодни.

Вижте повече във видеото.