НОВИНИ

Доброто през 2015-а

И тази година не ни прости лошите новини. В нашата работа е важно да отразим и тях, нямаме друг избор. Но пък има и неща, които ни връщат надеждата, че може би доброто е дори повече. Представям ви моят топ пет.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
14:57, 31.12.2015
Чете се за: 02:55 мин.
Истории
доброто 2015

5. - ДЯДО ДОБРИ


Познавам дядо Добри от дете. И думите, които съм чувал от него през годините, ми показаха смисъла на вярата. Думите на дядо Добри са фрагменти – мъдрости, които разбираш, когато ги повториш в съзнанието си. В деня на Възкресение, най-големия християнски празник, го намерих отново там – пред храма. Наричат го "живата касичка" на църквата. 101-годишният Дядо Добри всеки ден извървява дългия път от село Байлово до катедралния храм. Всеки ден той ни дава пример, че дори да нямаш нищо, можеш да бъдеш щедър

;

Често си спомням думите му: "Всичко е минус и думи, и дела. Пазете си ума. Милостта ни спасява. Прощавайте им!"

Прошката е най-големият лек!

;

4. - ДОБРОВОЛЕН ТРУД СЪГРАДИ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА-АУТИСТИ

През март от екрана на "Денят започва", отправихме апел за помощ. Търсеха се доброволци с една свободна неделя. Помощта им беше необходима за да се разчисти един запустял двор и стара къща, която да стане обучителен център за деца с аутизъм. В неделния ден с оператора Борислава Борисова се отправихме към Горубляне. На книга - почивен ден и за двама ни. Надявахме се само да има хора. Бяха над 100! Днес центърът вече работи, най-вече с родителите на деца имащи аутизъм, защото често те самите отхвърлят диагнозата. А това не е болест както мнозина си мислят. Аутизмът е разстройство на социалното развитие, засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Децата с този етикет у нас са ... 70 хиляди. Според международни изследвиния през 2025 година половината от децата в света ще живеят в свои светове, защото ще са аутисти. У нас такива центрове няма. А нуждата сами разбирате е много голяма.

;

Нищо никога не е напразно, когато се върши с любов. Любов към ближния.

;

3. - ТАЛАНТЛИВ ФУТБОЛИСТ, ОСТАНАЛ БЕЗ ЕДИН КРАК ОБЕДИНИ ДЕСЕТКИ


Историята на талантлив футболист, останал без един крак, обедини два футболни отбора - ЦСКА и "Сливнишки герой". Те играха благотворително за да помогнат на Андрей. Още на четири години вече тичал по футболните терени, впечатлявал с хъс и умения. Срещал се на терена с известни днес футболисти. Надвивал много от тях. Всичко вървяло по план, сякаш е в приказка. Заминал за Италия. Отбора го приел добре. Предизвикал обаче и завист. Друг футболист го контузил тежко. Лекарите в Италия били категорични - операция. За да плати по-малко Андерй се връща в България. 14 операции. А след тях ампотиран крак. След като чули историята му, много хора подали ръка. Събрал 10 000 лева за изкуствен крак. С протезата, която получил обаче ходенето станоло дори по-трудно. Тя просто не ставала за нищо, а лекарите отказвали да върнат парите на момчeто.

;

След медийната намеса парите бяха върнати. Сега с колегите от БНР се надяваме да съберем достатъчно за да има Андрей нова протеза - истинска, такава която ще му позволи да се върне на терена. Като параолимпиец. В отразяването на тази кауза, получихме подкрепа и отразяване на случая и от търговски медии.

;

2. - МЕЧО И НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ


Това е една паралелна история за рейнджър, преоблечен като мече. За една дама, решила да преодолее горчиви спомени, докато рисува. За да продаде картините благотворително. Всъщност тази история обединява още много хора… А причината е едно дете – Денислав Койчев от село Сърнево, Старозагорско. Родил се преждевременно с тегло от 1200 грама. Към осмия месец станало ясно, че е с двигателно изоставане. Веднага започва рехабилитация, която продължава и до днес.

;

Мечо така и не пожела да застане пред камерата ни. Зад красивата му усмивка се крие лицето на един роден рейнджър, видял с очите си много болка и ужас. Върнал се наскоро от Афганистан. Сега иска да е просто Мечо… и да направи света по-добър, поне за Дени. Открил информация за него в интернет. Заснел клип с призив хората да бъдат по-щедри. Когато направихме репортажа добрите хора бяха събрали близо 11 хиляди от нужните 25 за новото лечение на Дени в Китай. Сега вече парите са почти събрани.

;

1. - КРАДЕЦЪТ ВЪРНА ЛЕКАРСТВОТО


Тази история е силно свързана с мен. По много странен начин. В редакцията се обади зрител за да разкаже, че в района на столична поликлиника е било откраднато животоспасяващо лекарство на стойност 20 хиляди лева, които не се продават у нас. Жизненоважни за деветгодишния Симеон, който страда от тежка форма на хемофилия А. Веднага съобщихме в новините за това. С надеждата, лекарството да бъде върнато. Апелът предизвика вълна от солидарност в социалните мрежи. Фармацевтичната компания веднага безплатно изпрати нова доза лекарства за Симеон. Ден след като разказахме историята около 7.30 сутринта получих обаждане от 51. СОУ "Елисавета Багряна" в София, че лекарството е върнато. Пред входа на училището.

;

Така и не разбрахме, кога точно е проговорила съвестта на крадеца. Може би когато е видял отчаяната майка в ефира. Трябваха му 28 часа, за да осъзнае какво е извършил. Според Симеон, трябва да се случват лоши неща в този живот, защото те често водят до доброто. Мъдростта му е впечатляваща. Майка му признава, че преосмислила живота си. Осъзнала, че има добри хора. Нещо, в което почти била изгубила вяра преди. Тя прости на крадеца. Както ни призовава да правим и живият светец от Байлово - дядо Добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2015-та видяна с очите на фотографите
2015-та видяна с очите на фотографите
прогрес или регрес !!!
прогрес или регрес !!!