Близо 150 души всяка неделя получават безплатна порция топла храна от кухнята за бедни в Благоевград. Социалната трапезарията, която е отворена към храм „Свети Николай Чудотворец“ в града работи само с дарения на храни и средства вече повече от 3 години.

Благоевград

За безплатния обяд в храма идват хора от целия град. Най-често това са възрастни мъже и жени, които живеят сами. Сред посетителите са и семейства на наркозависими, както и самотни родители.

Над 25 са доброволците, които се редуват да помагат в кухнята всяка седмица. Повечето от тях, както и дарителите на продукти и средства за социалната трапезария, желаят да останат анонимни.

Отец Светослав Кючуков: Не са спирали добрите хора, които идват, даряват средства, даряват помощ, даряват надежда на тези хора.

Надеждата на хората, инициирали създаването на кухнята за бедни е примерът им да бъде последван и от останалите църковни храмове в Благоевград, и през цялата седмица да има място, от където хора в затруднено положение да могат да получават безплатен топъл обяд.

Отец Светослав Кючуков: Ако пък не стане, можем да помислим и за нещо допълнително, което ще бъде наистина добро, но трябва да има също и хора, които да даряват. Всичко, което се случва тук, става с помощта на хората най-вече, така че ние разчитаме на тях.

Освен топъл обяд, за предстоящите Коледни празници доброволците към кухнята и църковните служители от храм „Свети Николай Чудотворец“ са подготвили малки изненади за всички свои редовни потребители.