НОВИНИ

Доброволци чистят от сняг улиците на Велико Търново

Двама доброволци от Велико Търново безвъзмездно започнаха да чистят стълбища и обществени пространства от падналия сняг. Стоян и Калоян сами осигурили инструментите си за работа, а до момента са изчистили над десет обекта в старата столица.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:57, 29.01.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

23-годишният Калоян е от Разград, но от дълги години живее в старата столица Велико Търново. Споделя, че един от най-добрите му приятели тук е 29-годишния Стоян, с когото днес са неразделни. Дори и в благородната кауза, с която се захванали преди една седмица. Идеята се родила от обществена група в социалната мрежа.

Калоян Пейчев
„Гледаме всякакви хора качват снимки къде не е разринато, къде не е почистено, къде е опасно и къде не е проходимо. И ние, решихме със Стоян, да хванем лопатите и да покажем със снимки и доказателства пред групата, че ние не стоим пред компютрите по цял ден и да постваме снимки къде не е разринато"

Стоян Стефанов
„И без това няма какво да правим по цял ден, решихме пък да чистим стъпалата в града. Вие видяхте в какво състояние са..минават много хора, има поток от много възрастни, майки с деца, ученици".

След като изчистили първите стълбища от падналия сняг и лед, двамата решили да не спират до тук. Набелязали нови участъци и така до днес, когато за пореден път отделят по пет часа, в които да чистят.

Калоян Пейчев
„Не можем повече, защото наистина е студено и инструментите, с които почистваме са две лопати и една кирка. Кирката да разбиваме леда, лопатите да изхвърляме леда! Много места сме почистили, продължаваме, за да е лесно проходимо"

А студеното време и минусовите температури, Стоян и Калоян преборват с няколко горещи чая на ден. Споделят обаче, че друго носи топлина в душите им.

Калоян Пейчев
„Не мога да гледам стари хора как вървят и едва се държат или пък видиш старец паднал на земята, по стъпалата, а сега ми е много хубаво като видя изчистени стъпалата и си вървят спокойно"

Стоян Стефанов
„Благодарни са, повечето хора са благодарни"

Лийс Адженс - жител
„Нагоре не може да се стига, хората не могат да стигнат до къщите си! Благодарни сме на младите момчета , аз го видях оня ден по центъра пак чисти стъпалата, благодарни сме и на всички други хора, които помагат, нека да има повече такива в града"

Двамата ентусиасти са категорични, че и утре ще се заредят с топли чайове, отново ще хванат лопатите и няма да се откажат, докато не почистят и последния заледен и опасен пешеходен участък в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия затяга мерките срещу бежанците
Германия затяга мерките срещу бежанците
Музикален гений улови звуци от Родопите
Музикален гений улови звуци от Родопите