Районна прокуратура - Пловдив разпореди пълна проверка на социалните домове на територията на Пловдивска област. Повод за това станаха откритите нарушения в Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция в Пловдив. От Министерството на труда и социалната политика са констатирали, че санитарите, работещи там, не са преминали обучение. От утре в центъра влизат доброволци на Българския червен кръст, за да окажат помощ в грижите за възрастните хора.

Пловдив

Небрежно водена документация е едно от нарушенията, установени при проверката на министерството, след изнесените данни за насилие върху възрастни хора с деменция.

Надя Танева- директор на Дирекция "Социално подпомагане"- Пловдив: В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно.

Отпускът на директорката на центъра ще бъде прекъснат, обявиха от община Пловдив.

Анести Тимчев- зам.-кмет на община Пловдив: Тя може сама да си подаде оставката, а уволнението при нас ще стане факт само след като получим официалния доклад от проверката на Министерството на труда и социалните грижи.

От общината и дирекция "Социално подпомагане" започват срещи с роднините на възрастните хора. След разговори с БЧК в центъра ще помагат и обучени доброволци.

Таня Георгиева- директор на БЧК- Пловдив: Ще се опитаме между 5 и 10 човека седмично да се включват в грижите към възрастните хора.

Доброволците ще помагат в центъра до четири часа дневно.

Районна прокуратура разследва две престъпления в дома за хора с деменция

Районна прокуратура разследва две престъпления в дома за хора с деменция

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за насилие и грубо отношение. Центърът е част от соц...