Доброволци от доброволните формирования настояват отново да дават съвместни дежурства с пожарната, което беше отменено с наредба. Те искат и държавата, и общините да отпускат повече средства за закупуване на качествена екипировка. Своята позиция представители на доброволните формирования заявиха в Пловдив.

Пловдив

Пловдивското доброволно формирование е най-голямото в страната. В него членуват 75 души. Само това лято доброволците са имали над 300 съвместни дежурства с пожарната.

Георги Влайков - ръководител на Доброволно формирование "Пловдив 112": "В момента се прие една нова наредба, с която се отменят съвместните дежурства, които давахме с пожарната. Това беше най-добрият начин да получим практически опит и обучение."

Доброволците настояват и за повече възможности за специализирано обучение.

Георги Влайков - ръководител на Доброволно формирование"Пловдив 112": "Такива курсове са скъпи. Ние не можем да научим целия наличен състав за височинно спасяване например, но трябва да имаме няколко души, които редовно да тренират."

Сред хората със специфични умения в пловдивското формирование е Ивон Трендафилова, която е юрист по образование.

Ивон Трендафилова - Доброволно формирование "Пловдив 112": "Занимавам се с пещери, също съм и водолаз. Като мен има доста в нашето формирование в Пловдив и сме много полезни със специалните си знания."

Снабдяването с добра екипировка също е проблем за доброволците.

Георги Влайков - ръководител на Доброволно формирование "Пловдив 112": "Едно цялостно оборудване за дейността, която практикуваме, варира между 15 и 20 хиляди лева."

С надежда исканията им да бъдат чути и да запалят още хора към каузата за безвъзмездната помощ в Пловдив 7 доброволни формирования от цялата страна направиха мащабна демонстрация.