Над 300 тона отпадъци са събрани от столичните гробищни паркове само за ден. Това е равносметката след провелата се през почивните дни инициатива за почистването им. До сряда се очаква да приключи и извозването на отпадъците. Инициативата се организира от Столичния инспекторат.

София

Хиляди доброволци, преподаватели и студенти от Богословския факултет на Софийския университет, както и представители на Сдружението на българските каменоделци успяха да почистят 58 от гробищните паркове в София.

Александър Божилов, ръководител отдел "Администрация гробищни паркове":
"Това е една добра инициатива и една добра практика и има резултат от нея. Събрани са над 300 тона отпадъци и ако някой е видял как са изглеждали парковете преди почистването и след почистването, определно ще намери разликата."

Акцията се организира в навечерието на Голямата Архангелова Задушница.

Димитър Хаджикотев, директор на Общинско предприятие "Гробищни паркове":
"За съжаление обаче не може всичко да се изчисти. Тук искам да направя един апел към зрителите Ви - ако е възможно, да поддържат гробните си места. Длъжни са да ги поддържат, това е тяхно задължение - гробните места, пространствата около тях. Просто не трябва да ги оставят в този вид, в който са."

Събраните отпадъци трябва да бъдат извозени до сряда, заявиха от общинското предприятие "Гробищни паркове".