В Бразилия десетки доброволци се включиха в почистването на североизточния бряг на страната, замърсен от мистериозен петролен разлив. Експерти предупреждават, че щетите за кораловите рифове в региона са огромни.

Доброволци, включително правителствени служители, оборудвани с колички, лопати и гумени ръкавици, се организираха, за да почистят дебелия петролен слой по пясъка и водата.

Разливът засегна едни от най-популярните за туристите бразилски плажове, известни с финия си пясък, палми и красиви приливи.

Тияго да Силва, екскурзовод: Трагедията е без прецедент. Това наистина е трагедия, няма друго определение. Не е за вярване, че липсва помощ от страна на общината, на държавата. Невероятно дилетантство!

Освен щетите за туризма, петролният разлив е засегнал и диви обитания и видове. Досега са намерени най-малко 15 мъртви морски костенурки и може би е най-ужасното бедствие за кораловите рифове, предупреждават експерти.

Все още не е ясно кой е виновникът за разлива, установен преди повече от месец - на 2 септември. Според бразилското министерство на околната среда най-вероятно петролът е венецуелски.