Екорегата "Чиста Струма" в Кресненското дефиле. Целта ѝ е да обърне внимание върху опазването на околната среда по поречието на Струма.

Стартът на екорегатата беше даден сутринта, като на желаещите да почистват бяха раздадени чували и ръкавици.

Калоян Пешев, организатор: Няма как да не се прави, сами виждате, че реката носи със себе си боклуци, които хората изхвърлят и се опитваме да направим тази инициатива все по популярна, и да събудим хората.

В атрактивната акция се включиха доброволци от Благоевград, София, Велико Търново и морето.

Силвия Узунова, организатор: За съжаление, тук, на това място се изхвърлят различни органични отпадъци. Които колкото и да ни се струва, че се разлагат бързо, това не е така. Не е тук мястото и не трябва да се случва по този начин... Просто трябва да се изхвърлят отпадъците на регламентираните за това места.
Ясен Иванчев: Ще се опитаме да направим малко по-чисто да бъде, ама каквото стане. Следващият път като се замисли да си изхвърли боклука, да види какво е, че някой трябва и да го изчисти.

Пълните чували бяха извозени до сметището на град Кресна. Следобед всички участници в днешното почистване получиха като награда безплатно рафтинг спускане по бързите води на Струма.