НОВИНИ

Доброволци почистиха трите диви плажа Корал, Карадере и Иракли

През изминалите почивни дни доброволци почистиха трите диви плажа Корал, Карадере и Иракли, които бяха обявени със закон за първите плажове за природосъобразен туризъм у нас. Природозащитници обаче настояват да се забрани и строителството в частните земи зад тези плажове с цел да се съхрани природата там. Така според тях и понятието плаж за природосъобразен туризъм би се изпълнило с реално съдържание, де факто, а не само де юре. Как изглеждаше почистването на един от дивите плажове Корал - вижте през обектива на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:06, 06.06.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Ние имаме нужда от тези плажове, имаме нужда да сме тук, да практикуваме любимите си спортове, имаме нужда от плажната ивица, от свободата."

Кирил Петков - Сдружение "Да запазим Корал"
"За първи път имаме в България плажове със специален статут и е много важно като следваща стъпка и промяна, може би в същия закон, поне 500 метра или километър зад самата плажна ивица на тези 3 плажа, да бъдат обозначени като запазена територия без право на строителство. Това не е национализиране или взимане на земята от частните собствените, не. Това е просто една регулация какво е възможно тези частни собственици да правят на тези земи."
Атанас Русев - сдружение "Да запазим Корал"
"Когато няма контрол естествено, че се притесняваме и то вече ги има. Хората си ходят с АТВ-тата по дюните, газят това, което ние се опитваме да защитим. Хората с джиповете си паркират джиповете до самото море, пак природата се унищожава и все едно ние нищо не сме постигнали."
Никола Манолов, треньор в спортен клуб за сърф и сноуборд
"Боклукът се прави от плажуващите хора, които идват от околните градчета като Китен, Лознец, Царево. Миналата година основен проблем беше това, че самите камиони, които изхвърлят боклука не слизаха до самия плаж. Бяхме принудени да изхвърляме сами боклука с наши средства и методи. Представете си колко ще е хубаво да има България туристическия продукт на тези 3 плажа да имате екокъмпинзи отзад, всичко е координирано, няма мръсотия. Но наистина докато нямаме пълната координация с държавните институции - да има обозначаване, да има табели, да има такива специални екопътеки даже плюс земите зад самата плажна ивица да бъдат проектирани, сме още много частично в стратегията, която би трябвало да даде всъщност конкурентен туристически продукт."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори за нови корабчета във Варна
Преговори за нови корабчета във Варна
Започва свещеният месец за мюсюлманите по света
Започва свещеният месец за мюсюлманите по света