НОВИНИ

Доброволци продължават да помагат на пострадалите от наводненията в Бургаско

Десетки доброволци от цялата страна се притекоха на помощ на бедстващите от наводнените села в Бургаско, след като вчера стана ясно, че не достигат хора, които да помагат. Разбити са вътрешните пътища в три села от община Камено, а от бедствието са пострадали 120 домакинства. Експерти продължават да изчисляват щетите. От утре започва и третиране с препарати на пострадалите райони, за да бъде избегнато развитието на зарази. Продължи и издирването на изчезналата възрастна жена, засега без резултат.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:30, 29.10.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От рано сутринта 77-годишният Велко Русев чакаше доброволците в центъра на село Ливада. Водата е заляла цялата му къща, унищожила е обзавеждането му. Отнесла е зимнината му и дървата за огрев. Възрастният мъж от три дни се мъчи да изчисти тинята от дома си, но не може да се справи сам. Надява се доброволците да му помогнат да разчисти поне двора, за да напусне къщата спокоен, защото не може да изкара зимата там.

Велко Русев: ,,Някъде при познати в Бургас ще изкарам зимата. То всичко е подгизнало. На тия момчета съм благодарен, че днес е почивен ден, те са дошли да помогнат на такива пострадали хора като мен, това е много радващо.Просто съм изненадан ,че има толкова хора,които искат да помагат.

28-годишния Йордан от Бургас е дошъл в Ливада със своите приятели. Видял, че се събират доброволци в социалната мрежа. Категоричен е, че ще остане в селото дотогава, докато има нужда от помощ.

Йордан Иванов: ,,Ние имаме ясна гражданска позиция и се надявам повече хора да вземат пример за това нещо, защото това, което се случва тук, може да се случи навсякъде, така,че апелът ми е към всички хора в България да се включват в такива инициативи, защото когато държавата не може да се справи с нещо, ние ще се справим.,,

Пострадалите получиха вече по 325 лева еднократна помощ, но тази сума се оказва крайно недостатъчна. Някои от къщите са негодни за обитаване заради събрала се вода и кал в тях. Хората са изхвърлили всички мебели и оборудване.

Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас: ,,Имам обещанието на министрите, че всички щети, не само на държавна и общинска инфраструктура, ще бъдат възстановени от Междуведомствения фон за ,,Бедствия и аварии,,. Поради тази причина общините изчисляват бързо всички загуби.Уведомявам гражданите да подават заявления към съответните общини с искания за обезщетения, които молби , ние ще придвижим чрез Областна администрация към този Междуведомствен съвет,,

Утре на 30 октомври всички учебни заведения в община Камено ще отворят врати. Единствено затворена остава детската градина в село Черни връх. Тя ще заработи отново, след като бъде подменена подовата настилка, която е унищожена от водата.

Продължава разследването на прокуратурата, което трябва да изясни имат ли вина стопаните на язовири в региона за наводнението или причината е само в обилните валежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подозират в самоубийство младежа, който нападна медицинска сестра в Пирогов
Подозират в самоубийство младежа, който нападна медицинска сестра в "Пирогов"
От нашите пратеници: Многоброен митинг в Барселона в подкрепа на Испания
От нашите пратеници: Многоброен митинг в Барселона в подкрепа на Испания