Най-вероятно втората жертва е Веселин Димитров - човекът, който предизвика адксия взрив призори на 13 януари. Това съобщи вътрешният министър Младен Младенов, но уточни, че се очакват експертизите.

Засегнатият от взрива вход все още остава необитаем. Днес от болницата бяха изписани пострадалите от инцидента, с изключение на най-възрастната - 81-годишната Иванка Проданова. Нейното състояние е тежко и тя е преведена в реанимацията на командно дишане. Разследването по случая продължава, както и огледите на взривеното жилище.

Експертите все още не са изяснили какво е предизвикало взрива в апартамента на Веселин Димитров.

Младен Младенов, министър на вътрешните работи: Към този момент нямаме данни, които да подкрепят тезата, че взрива е вследствие на боеприпаси или на взривни вещества. По-скоро колегите работят по установяване на наличието на газ или запалителни вещества.

Преди часове е започнало електроподаването на част от засегнатите жилища във входа, съобщиха от районната администрация. По-сложен е проблемът с водоснадбяването, защото има прекъснати връзки. Най-зле са апартаментите над четвъртия етаж и жилището под взривеното.

Николай Костадинов, кмет на район "Владислав Варненчик": Може би около 15 апартамента има засегнати в така някаква по-висока степен, където ще има нужда от ремонт и възстановителни работи. Точно преценката е различна за всеки, а голямата част от жилищата са така, дето се казва, одимени, опушени.


Младен Маринов: Взривът във Варна не е причинен от боеприпаси

Младен Маринов: Взривът във Варна не е причинен от боеприпаси

Твърде вероятно е вторият труп открит след взрива в апартамент във Варна да е на 66-годишният Веселин Димитров, за когото се предполага, че е причинил...

Тази сутрин пострадалите семейства все още изнасяха багаж от жилищата си.

Анастасия Кръстева: Всичката вода, която се е стекла отгоре, е в моя апартамент. Има ламинат той е станал на вили и могили.
Нели Генова: Разчитаме на младите хора, разчитаме на добрите. Ние сме почти 60% възрастни, няма кой да ни помогне. Дано някой ни съжали.

Община Варна може да подпомогне финансово затруднените семейства. Те трябва да подадат заявление за отпускане на еднократна помощ.

Таня Василева, Дирекция "Социални дейности" - Община Варна: Ние имаме готовност всички хора, които се обърнат към нас за някаква психологическа подкрепа имаме възможност да насочим родителите с децата към нашите центрове, за да им бъде оказана такава.


Влоши се състоянието на най-тежко пострадалата при взрива във Варна

Влоши се състоянието на най-тежко пострадалата при взрива във Варна

Продължава експертният оглед на засегнатите апартаменти и настаняването на евакуираните семейства в общински жилища след взрива в жилищен блок във вар...

В същото време група във Фейсбук вече се организира да помага на пострадалите.

Наталия Лазарова: Вече има събрани дрешки, обувки, неща от първа необходимост, които в рамките на днешния ден ще предадем на бащата, който е тук сред всички жители на блок 302 вход 3.

В групата "В помощ на пострадалите семейства от взрива" са се включили повече от 1000 души.

Доброволците вече се организират за извозването на отпадъците и почистването жилищата, има и майстори, готови да правят безплатен ремонт.