Въпреки снега колонията от щъркели в село Белозем е спасена със съдействието на еколозите от "Зелени балкани " и на Спасителния център за диви животни – Стара Загора. 40 кг риба е била раздадена на птиците, които живеят на покрива на училище "Гео Милев" и православния храм "Свети Георги". Само там има 25 двойки щъркели.

Белозем, Раковски

Кметът на село Белозем Иван Тачев съобщи, че птиците са вече нахранени. Доброволците много бързо са се отзовали на призива за помощ и са осигурили храната. Щъркелите са в добро състояние в момента.

Иван Тачев – кмет на село Белозем: "Е, наистина е студено, но да се надяваме, заваля дъжд в момента, дано не е само поледица. Това вече е лошо, след това заледява, което е лошо за самите щъркели."

Ако студовете продължат, администрацията е готова да осигури и подслон на птиците.

"Имаме къде да ги приютим, знаем как да ги нахраним. Силно казано печки, като е на сухо. Въпросът е да са нахранени, за да имат нормално кръвообращение, да имат достатъчно енергия да живеят."

Подобна акция в европейското село на щъркелите е имало преди 8 години, когато отново е било много студено и е валял сняг. Специалисти обаче напомнят, че от специална подкрепа се нуждаят само падналите на земята щъркели, които допускат хората до себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ и според предписанията на Министерството на околната среда и закона за биологичното разнообразие.