Десет млади дървета бяха засадени тази сутрин във варненския зоопарк. Липи и ясени ще красят не само алеите, а и самите клетки на животните. Инициативата е на неправителствената организация Европейска музикална академия в отговор на призива всеки да намали въглеродния си отпечатък.

Варна

Идеята е на Теодора Димитрова - варненка, но и гражданин на света, който прекарва значителна част от времето си в летищни зали и самолети. А за хората, които пътуват много и отдавна, климатичните промени са очевидни, споделя тя.

Теодора Димитрова: Последните 2-3 години все по-често попадам в турбуленция при полети, а те са ми много, освен всичко друго - много често кацам не там, за където съм тръгнала. Семейството ми пътува много. Трябва някак си да направим нещо за тази природа, която и без това ни търпи толкова толерантно.

Като директор на Фондация "Европейска музикална академия" Теодора организира международни прояви, които също са свързани с пътуване. Така че определя тази акция не като алтруизъм, а по-скоро като проява на леко гузна съвест за тежкия въглероден отпечатък, който оставя.

Теодора Димитрова: Петдесет и трима млади флейтисти, голяма част от тях ще дойдат с учители, корепетитори, много родители. Това значи, че по едно и също време във Варна ще има 150 души, а те ще долетят. Така че по-добра от тази причина, не знам каква да ви кажа.

Идеята се хареса на мнозина и освен служителите на зоопарка, в акцията се включиха и доброволци, научили за нея съвсем случайно.

Добрин Стойчев: Всъщност е първото ми дърво, което засаждам в живота си, и е много яко. И бих искал да засадя още.

Мястото също не е избрано случайно - Варненският зоопарк усилено се старае да изпълни европейските критерии и да приближи максимално местообитанията на животните до естествената им среда. Тук младите дървета със сигурност ще бъдат пазени и обгрижвани, а през ноември, когато е подходящото време, към тях ще се присъедини и норвежка ела.