Достатъчно надеждна ли е работата на професионалните пожарникари и доколко може да се разчита на доброволните отряди в Португалия? Въпросът става все по-актуален на фона на жертвите и мащаба на опустошителният огън. Проверка на "По света и у нас" показа, че доброволците в Португалия са 8 пъти повече от професионалните огнеборци, докато в България разчитаме на щатните служители.

Площта на Португалия е 92 000 кв. километра, а страната разчита на близо 5000 хиляди професионални пожарникари и над 40 хиляди обучени доброволци. В България е обратното - залагаме много повече на професионалистите. Така при при площ от 111 000 кв. километра щатните пожарникари у нас са 8000 хил, а доброволците 2500.

гл. инспектор Стефан Стефанов, ГДПБЗН: Предимството на тази система е бързото време за реакция, добрата подготовка на състава и по-бърза и по-адекватна реакция на мястото на произшествието.

Климатът, релефът, броят на населението и видът промишленост в дадена област са част от 30-те показатели, чрез които в България се определя от колко души да бъде екипът и с каква техника да разполага. Организацията у нас и в другите страни се различава и по модела на финансиране и връзката с местните власти. С опустошителния огън в Португалия обаче идва и въпросът за съотношението между професионалистите и доброволците.

гл. инспектор Стефан Стефанов, ГДПБЗН: Наблюдаваме ситуацията в Португалия и мога само да ви кажа, че тя е изключително сложна. Свързана е със страшно много хора, страшно много техника, с много сериозна организация и време.
Педро Сид, журналист в Португалското национално радио и телевизия: Въпросът не е дали са малко или много. 5000 пожарникари, разпръснати из страната, може би са достатъчно, но не и при пожар като този. Но ако се стигне до изпращането на доброволци, които са много сърдечни и смели хора, е необходимо време, докато бъдат събрани. А в такива ситуации времето почти не съществува - или отиваш бързо, или се стига до загуба на човешки живот, както сега! Освен това трябваше имаме нови хеликоптери, но правителството се отказа от покупката им. Затова в момента сме зависими от помощта на страни като Франция, Испания, Италия.
гл. инспектор Стефан Стефанов, ГДПБЗН: Аз смятам, че е в реда на нещата това нещо да бъде публично обсъдено в обществото и да се търси оптималният вариант. Услугата сигурност е изключително скъпа и трябва да бъде достъпна за всички и да бъде поднесена по най-добрия начин от държавата.

След като ситуацията в Педрогао Градне се нормализира, в Португалия ще има разследване на причините за пожара. Очаква се и строг доклад, в който със сигурност ще бъде анализиран броя на професионалните пожарникари.

Продължава борбата с огнената стихия в Португалия

Продължава борбата с огнената стихия в Португалия

Повече от 1500 пожарникари и 500 специализирани автомобили продължават борбата с безпрецедентните горски пожари в централната част на Португалия.

© БТА
Португалия очаква чуждестранна помощ за справяне с горските пожари

Португалия очаква чуждестранна помощ за справяне с горските пожари

Повече от 1500 пожарникари в Португалия продължават битката с горските пожари в централните части на страната, отнели живота на 62 души. Днес се очакв...