Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия ще започне обучение на първите си пилоти през есента на следващата година. Това стана ясно днес по време на изнесено заседание на Комисията по отбрана в Долна Митрополия. През април парламентът одобри възстановяването на училището за летци, след като през 2002 г. то беше закрито и преобразувано във факултет. Школата за авиатори трябва да бъде открита на 1 януари, а едно от основните предизвикателства се очертава обучението на бъдещите пилоти за Ф-16.

Военновъздушната база в Долна Митрополия и факултет "Авиоционен" към Националния военен университет "Васил Левски" ще бъдат гръбнакът на училището за военни асове.

След близо 17-годишна пауза висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" отново ще бъде гордостта на българската авиация. Годишно в Долна Митрополия се обучават между 5 и 15 военни пилоти.

Сегашните курсанти ще бъдат прехвърлени автоматично към новото училище. През февруари догодина ще излязат специалностите, както и правилата за прием. Идеята е тук да се обучават кадри както за военната, така и за гражданската авиация.

Полк. Марин Маринов, декан на факултет "Авиационен", НВУ "Васил Левски": Капацитетът на обучение, който е заложен може да достигне след пълното разгръщане на училището над 1000 души цивилни и военни.

Основното предизвикателство преди старта на училището е подновяването на остарялата материална база и новите програми, свързани с Ф-16 Блок 70.

Полк. Марин Маринов, декан на факултет "Авиационен", НВУ "Васил Левски": За обучението на новия самолет неминуемо ще трябват нови тренажори и симулатори, за да може да отговарят на тези технологии. Съществуващите са по много по-стари технологии. Не могат да бъдат използвани за новия самолет.

Според председателя на комисията по отбрана ген. Константин Попов училището трябва да даде бъдеще на ВВС.

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: Ние ще правим авиационна школа. Българска авиационна школа. Това е голямата цел. Не само военни летци, граждански летци. Школа, начин на мислене. На една силна и просперираща държава.

Все още не ясно колко курсанти ще прекрачат за първи път прага на военното училище през есента на 2020 г.