Комикът Володимир Зеленски и украинският лидер Петро Порошенко все пак се разбраха да затворят с дебат президентската надпревара. Екипите на двамата кандидати потвърдиха, че ще се срещнат на стадиона с места за 70 000 зрители в петък следобед, в навечерието на насрочения за неделя втори тур на президентските избори

© БГНЕС

Двамата трябваше да се срещнат миналата седмица, но Зеленки, който води след първия тур, не се яви на дебата.

Последно социологическо проучване дава преднина от 72% за Зеленски срещу 25% за Порошенко.

Докато не обяви кандидатурата си в началото на тази година, политическият опит на 41-годишния Зеленски беше ограничен до ролята на президент на Украйна в популярно телевизионно шоу.

В сряда неговият екип популяризира дебата в социалните медии, насърчавайки обществеността да бъде "свидетел на събитие, което ще влезе в историята на Украйна". Това ще е най-мащабното събитие по рода си, организирано в страната.

Двамата политици дадоха тестове за наркотици по-рано този месец, след като Зеленски настоя, че това е изискване преди всяко разискване.

53-годишният Порошенко отдавна притиска противника си да се срещнат в дебат и група украински медии тази седмица поискаха Зеленски да проведе пресконференция, за да отговори на техните въпроси.

Но актьорът почти напълно избягва традиционните медии и свързани с кампанията събития, предпочитайки вместо това да общува с избирателите чрез социални медии и комедийни предавания. Според някои критици на Зеленски избирателите не знаят почти нищо за намеренията му, ако дойде на власт.