НОВИНИ

Договорихме с Македония задълбочаване на военното сътрудничество​

Два протокола за съвместно сътрудничество в сферата на отбранителната политика подписаха министрите на отбраната на България и Македония.

Николай Минков
от Николай Минков
15:34, 02.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Единият от тях предвижда съвместни обучения на пилоти от военно въздушните сили на двете държави, а другият е свързан с осигуряване на лаборатории за изследвания на горивосмазочни материали и специални течности за военни цели.

Военният министър Каракачанов подчерта, че Македония е най-подготвената държава от региона за членство в НАТО и Европейския съюз и припомни, че приоритет пред българското председателство на Европейския съюз е евроинтеграцията на Западаните Балкани.

България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: "За нас проблем с името на Република Македония не съществува. Ние смятаме, че България има достатъчно възможности, за да се опитаме да помогнем за разрешаването на този спор, който създава съмнения дали Македония може да бъде поканена за пълноправно членство".

Радмила Шекеринска благодари за подкрепата, която България оказва на Скопие и открои конкретните сфери за отбранително сътрудничество между двете държави.

Радмила Шекеринска - вицепремиер и министър на отбраната на Македония: "Това са обучението в областта на военната медицина, специалните сили, както и обмен на опит в сферата на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси".

Радмила Шекеринска покани Красимир Каракачанов на срещата на министрите на отбраната от Адриатическата харта, домакин на която ще бъде Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на катастрофиралия автобус се е сменил по собствено желание
Шофьорът на катастрофиралия автобус се е сменил по собствено желание
Община Варна разпореди почистването на деретата в града
Община Варна разпореди почистването на деретата в града