НОВИНИ

Договорка за "специален статут" на Великобритания в ЕС

Великобритания получи специален статут в Европейския съюз, а британският премиер Дейвид Камерън ще призове на предстоящия референдум сънародниците му да гласуват за оставане в съюза. Пробивът дойде след инфарктни 24-часови преговори в Брюксел с лидерите на останалите 27 страни от съюза.

Владислав Велев
от Владислав Велев
11:26, 20.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

След почти безсънни два дни британският премиер обяви, че е постигнал "специален статут" за страната си:

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания
"Великобритания постоянно ще бъде извън "по-близък съюз", никога няма да бъде част от европейска супер държава, ще има нови строги ограничения за достъпа до социални плащания от европейски мигранти - вече няма да има нещо срещу нищо. Осигурихме и пълна защита на нашата икономика".

По най-спорния въпрос - достъпа до социални плащания, лидерите се договориха, че европейски мигранти ще могат да бъдат лишавани от тези плащани в продължение на четири години, а само във Великобритания - за седем години и то в краен случай. Детските надбавки за европейци, работещи на Острова, чийто деца са в друга държава, ще бъдат индексирани съобазно стандарта на живот в другата страна. Правилото влиза в сила веднага за новопристигналите, а за вече намиращите се във Великобритания - от 2020. От мярката ще бъдат засегнати 34 хиляди души.

Лидерите се договориха също дори една страна да може да блокира важни финансови правила за еврозоната, които могат да засегнат държави извън нея.

Анализатори посочват, че част от договорките на Камерън вече съществуват - например това, че страната му никога няма да стане част от Шенген или еврозоната, а ограничението за социалните плащания на практика няма голяма финансова стойност. Очаква се Камерън да обяви провеждането на референдума за 23 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишени мерки за сигурност преди футболното дерби в Пловдив
Повишени мерки за сигурност преди футболното дерби в Пловдив
 Нулева инфлация за 2015 г. отчете  Националният статистически институт
Нулева инфлация за 2015 г. отчете Националният статистически институт