Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране между Русия и Съединените щати вече е история. Вашингтон и Москва окончателно се оттеглиха от спорaзумението, смятано за едно от най-важните за края на Студената война.

Осми декември 1987 година. Лидерите на САЩ и Съветския съюз - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписват Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той засяга боеприпасите, които поразяват на разстояние от 500 до 5 500 км. Смята се, документът е ключов за ядреното разоръжаване на двете велики сили и за края на Студената война. 32 години по-късно той вече е история. Днес, официално и Вашингтон и Москва се оттеглиха от споразумението. Всичко започна през февруари. Тогава САЩ заявиха, че няма да спазват договора, защото новоразработена руска ракета НЕ отговаря на параметрите в него. Русия категорично отрече. По-късно също се изтегли от споразуменито. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео и НАТО Москва е отговорна за прекратяването на договора.

Йенс Столтенберг, генерален секрета на НАТО: Русия носи цялата отговорност за разпадането на Договора. Обединихме се около пакет от мерки, които ще гарантират, че възпирането и отбраната, които предлага НАТО остават надеждни и ефективни. НО няма да бързаме с нито с прилагането им, нито с прибързани действия.

НАТО има готовност за "премерен" отговор на Русия. Военни учения, наблюдение, готовност за противоракетна отбрана са сред възможните варианти. Според Русия пък САЩ целенасочено са подкопали устоите на Договора и тенденциозно са работили за неговия окончателен провал. се казва в изявление на министерството на външните работи. . Вашингтон е игнорирал желанието на Москва за прозрачност и за диалаог за разрешването на казусите, свързани с документа, се казва в изявление на министерството на външните работи.

Междувременно Русия предложи на САЩ и на други държави-членки на НАТО да наложат мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег. Според Столтенберг обаче на Москва не може да се има доверие и в момента основната задача ще бъде да се избегне надпревара във въоръжаването. А опасенията на експертите са, че светът ще се изправи пред нова надпревара във въоръжаването, в която освен САЩ и Русия, може да се включи и Китай.