НОВИНИ

Доказана е връзката между атентатите в Париж и Белгия

Мащабни полицейски операции имаше днес в Брюксел Париж и Германия- има задържани. След мащабни полицейски операции има 11 арестувани в Белгия, Франция и Германия заради терористични връзки.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:24, 25.03.2016
Чете се за: 01:52 мин.
По света

В Брюксел с 8 арестувани приключи голяма полицейска операция, френските власти осуетиха нов атентат в Париж, а в Германия бяха арестувани двама джихадисти.

В същото време белгийски министри даваха обяснения пред парламента на страната за пропуските на службите за сигурност.

Близо до Париж е арестуван 34-годишния Реда Крикет, който е бил в много напреднала подготовка на атентат в Париж. Бил е съден в Белгия през 2015 г. за вербуване на чуждестранни бойци да се бият на страната на "Ислямска държава" в Сирия.

Среднощната акция на полицията във Франция даде повод на френския президент Франсоа Оланд да каже, че става дума за голяма белгийско-френска терористична мрежа, чието разбиване предстои съвсем скоро.

В Белгийският квартал" Скарбек" също имаше спецоперация, при нея беше ранен и арестуван един човек. По непотвърдена информация става въпрос за човека с бялото яке от снимката на летището в Брюксел.

ДНК на Неджим Лахрауи е намерена на местата на атентатите в Париж, с което твърдо се доказва връзката между атентатите в Белгия и Франция.

При акции в Германия са арестувани двама души за джихадизъм.

Трима белгийски министри даваха обяснения по-рано днес за пропуските, които белгийските служби за сигурност са допуснали. Така и не става ясно защо въпреки сигналите на Турция, че по-рано е задържала единия от братята Бакрауи, той не е бил в ареста.

Стана ясно, че след атентатите в Брюксел Салах Абдеслам, който се смята за "мозъка" на атентатите в Париж, е отказал повече да говори.

Властите отричат догадките на медиите, че терористи са имали намерение да взривяват атомни централи в Белгия.



ОПАСНОСТТА ОТ ЯДРЕН ТЕРОРИЗЪМ?

Каква е бил първоначалната мисия на брюкселската терористична клетка, която беше разбита от полицията с ареста на Салах Абдеслам?

Все по-ясно е, че мишена на терористите е била атомната енергийна система на Белгия, сочат проучвания на белгийски медии.

Може би първият сигнал се появява през декември миналата година, когато при обиск в Брюксел, в дома на заподозрян за атентатите в Париж, е открит 10-часов видеозапис от скрита камера.

Едва на 17 февруари властите оповестяват, че камерата е била монтирана пред дома на директора на белгийската ядрена програма. На записа с дължина 10-тина часа се вижда как той излиза и се прибира.

Прокуратурата не дава подробности. Но след разкритието 140 военни са изпратени да охраняват белгийските атомни електроцентрали. Вероятно тези мерки за сигурност са накарали терористите да се насочат към по-лесни мишени, коментира пресата.

Белгия има общо 7 действащи ядрени реактора. Четири от тях са в АЕЦ Дул, която е част от промишлен комплекс в пристанището на Антверпен.

Другите три реактора са в АЕЦ Тианж, която се намира в Източна Белгия, на 20 км от Лиеж. Миналата седмица там е изпратено ново военно подкрепление. Наскоро 11 служители са лишени от достъп до секретния обект, съобщава белгийската държавна телевизия.

Четирима от тях са отстранени веднага след атентатите в Брюксел. Ядрената следа в терористичния пъзел допълват данни от пресата, че камерата пред дома на ядрения шеф е прибрана от двама души и те са братята Бакрауи, които се взривиха в Брюксел. Белгийската прокуратура отказва да коментира извода, че терористите са готвели атака срещу ядрени обекти.

В същото време шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано призова всички държави да подсилят охраната на ядрените обекти заради риска от "ядрен тероризъм".



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пластмасови капачки за изграждане на биоградина
Пластмасови капачки за изграждане на биоградина
Собственици на казани за ракия искат патентен данък
Собственици на казани за ракия искат патентен данък