НОВИНИ

Докъде стигна модернизацията на Българската армия?

Министерството на отбраната планира да модернизира танковете Т-72, обяви министър Красимир Каракачанов. Идеята е част от парите, с които трябваше да се купят нови кораби, да бъдат инвестирани в осъвременяване на танковете. Същевременно и трите големи проекта за модернизация на Българската армия за 3 млрд. лв. - за закупуване на нов изтребител, нови кораби и бойни машини за пехотата - все още не са стартирали.Александър Марков за модернизацията на Армията.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на „По света и у нас“
19:48, 09.02.2018
9302
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Т-72 - гордостта на Българската армия по времето на Варшавския договор. Сега тези танкове ще бъдат модернизирани.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ние си имаме средства в бюджета за модернизацията. Една част от танковете могат да бъдат ремонтирани в самото поделение, минималният ремонт, но една част ще си минат през „Терем“ - Търговище, което си е специализирано предприятие на МО за ремонт на бронирана техника. Това е съвсем нормална процедура.

Колко танка има в Българската армия, е държавна тайна. През 1989-а са 3000 единици, а през последните години - под 160. През 1999 г. България подари 120 танка Т-55 на Македония.

;

От миналата година досега две партиди бойни машини вече са преминали през ремонт и модернизация в „Терем“ - Търговище, обяви военният министър.

Каракачанов отхвърли твърденията, че машините са морално остарели.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Морално остарелите ни МиГ-21, които ние свалихме от въоръжение, ги купиха хърватите и още карат с тях. Така че тези приказки на едни хубави хора, които забравиха, че са учили в съветски военни академии и сега ми се правят на големи НАТО-вци и атлантици и ми говорят, че трябва да задраскаме цялата стара техника и да купим нова, западна, им задавам един прост въпрос: вие, като сте толкова близки до атлантическите държави, ще ни осигурите ли парите.

И трите модернизационни проекта за армията буксуват. Тези за нов изтребител и бойна машина ще бъдат преработени и ще влязат за гласуване в МС през февруари. Поръчката за нов кораб се провали, след като избраната фирма се отказа от конкурса.

В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., гласуван от Народното събрание, се предвижда България да има 90 танка, 404 бронирани бойни машини, 190 артилерийски системи, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба и 4 безпилотни самолета.

;

Т-72 е на въоръжение от 1973-а, има 125-милиметрово оръдие, 7-милиметрова картечница и една зенитна. Идеята на отбранителното министерство е българските машини да бъдат доразвити с допълнителни защити.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Примерно - противоминната защита, която всяка една бронирана модерна техника я има, трябва да се приложи и към нашата техника. Т-72 е един много добър танк. Ей сега, ако пуснем една обява, че ги продаваме, ще видите колко народ ще се изсипе от колко държави да ги купят. Ние бяхме достатъчно глупави Т-55 да ги нарежем или да ги продадем, само че все още се търсят и още се ползват.

За колко години и за колко пари ще бъдат модернизирани танковете, предстои да се уточнява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване
Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване
Нови правила за закупуване на скъпи лекарства, които не се разпространяват у нас
Нови правила за закупуване на скъпи лекарства, които не се разпространяват у нас