Почина данъчният шеф, прострелян в центъра на София. Покушението срещу Иво Стаменов беше извършено на 18 декември. Стрелецът все още не е установен. Задържани няма и по другия показен разстрел от последния месец - този на бизнесмена Петър Христов. Днес Христов беше погребан във Велико Търново.

Официално до момента и по двете разследвания няма напредък. Все още и за двете убийства няма установен извършител. Не са ясни и поръчителите.

След смъртта на Стаменов стана ясно, че ще бъдат назначени допълнителни експертизи, също така трябва да бъде направена аутопсия. Стаменов беше улучен в дясното рамо в област с множество големи кръвоносни съдове. Фаталният изстрел е минал през стъклото на джипа му, недалеч от централата на НАП.

Преди близо месец беше намерена крадената кола, от която е стреляно по Стаменов. Полицията изключва личен мотив. Водещата версия на разследващите остава работата на Стаменов, свързана със случаи на контрабанда на гориво. Няма информация той да е получавал заплахи. Според прокуратурата изстрелът по Стаменов е бил един. Предполагаемото оръжие на престъплението е карабина.

На мястото, където беше застрелян данъчния, не беше намерена гилза. В убийството вероятно са участвали най-малко трима души - стрелец, шофьор и човек, който е следял Стаменов.

Все още няма задържан и за другия разстрел в София. Този на бизнесмена Петър Христов. До момента се знае, че е стреляно с картечен пистолет "Скорпион". Подобен тип оръжие позволява автоматичен огън и често се използва за мокри поръчки.

Водещите версии за престъплението са бизнес интереси и отмъщение заради помощта на Христов за разкриването на бандата за отвличания "Наглите" и бандата за поръчкови убийства "Килърите". До момента стана ясно от прокуратурата единствено, че се работи по гореща следа.

А иначе поклонението пред тленните останки на Христов се състоя в Двореца на културата и спорта във Велико Търново. На погребението присъстваха хиляди приятели, близки, бизнес партньори, както и целия политически елит. До траурната церемония не бяха допуснати камери и журналисти, по искане на близките. В родното му село Самоводене днес беше обявен ден на траур.

Разследването по случая продължава. Предстои да стане ясно дали камерите в района, където беше разстрелян с 8 куршума бизнесмена, са заснели движението на убиеца.