НОВИНИ

Доклад: 11 млрд. лв. е стойността на ВиК мрежата в България

По указания на Световната банка беше извършена оценка на ВиК системата в България. Изследването се прави за първи път у нас и според анализатори резултатите дават реална представа колко трябва да бъдат инвестициите, за да се намалят загубите.В същото време неизвестните около изгубената вода на Перник се увеличават, а решението на проблема е все така неясно.

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 01.12.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Докато чешмите в Перник все още са пресъхнали, а краят на режима не се вижда, се оказва, че ВиК мрежата, която е близа 90 хил. км. е оценена на близо 11 млрд. лв. Това показват публикуваните днес данни от МРРБ.

В продължение на 4 месеца хидроинженери са проучили над 160 обекта на територията на 39-те ВиК оператори в страната, включващи водопроводи, помпени и хлораторни станции, каптажи, водохващания, пречиствателни и помпени станции, канализация и електрически съоръжения.

Според експерти тази оценка за първи път дава реална представа за нужните инвестиции, с които да се намалят течовете до стандартните за Европа 20%, на фона на над 75 на сто само в Перник. От вчера обаче се появи нова причина за водния режим в града - пренасочване на вода към Радомир, вместо към яз. "Студена". "По-света и у нас" потърси за коментар кмета на общината и председателя на Българската асоциация по водите.

След като екоминистерството оповести, че една от причините за пресъхването на язовир "Студена" се дължи на пренасочване на вода към Радомир, кметът на общината Пламен Алексиев се възмути, че никой не е потърсил становището му.

Пламен Алексиев - кмет на община Радомир: Информацията за отклонявана вода от яз. "Студена" е невярна, защото водата, която ползва Радомир е от водоизточника "Врелбото", на практика чрез помпена станция "Крапец". От нея водата може да отиде както от Радомир, така и към яз. "Студена".

Пламен Алексиев отхвърли твърденията, че в нарушение на разпоредбите за аварийно снабдяване по-голямо количество вода се е пренасочвало към Радомир, вместо регулярно към Перник.

Пламен Алексиев - кмет на община Радомир: През помпена станция "Крапец" може да се подава до 38 литра в секунда към гр. Радомир. Това, което е необходимо да влиза в гр. Перник и в околностите е 550 литра в секунда".

От Българската асоциация по водите твърдят, че министерството на Нено Димов е било напълно запознато какво количество вода се разпределя към Радомир и Перник чрез помпената станция.

Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите: "Министерство на околната среда и водите, които е трябвало да кажат толкова тука, толкова тука. Те са казали, но излиза, че сега не са знаели, че се подава толкова вода за Радомир. Радомир официално се захранва от подземни водоизточници. Очевидно е, че водният ресурс е ценен. И за да сме сигурни, че го използваме ефективно, ние просто трябва да отстраним загубите, които са над 60% за страната, подменяйки водоснабдителната система".

Според последните данни на екоминистерството, заради засушаването, под 50 % са пълни язовирите "Даково, "Асеновец" и "Ястребино", захранващи Сливен, Дупница, Бобовдол и Антоново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският президент с похвални думи към България
Македонският президент с похвални думи към България
Премиерът Борисов предлага Деница Сачева за поста социален министър
Премиерът Борисов предлага Деница Сачева за поста социален министър