Европейците смятат, че военни действия на Стария континент са възможни. Основната причина - напрежението между Запада и Русия. Заключенията са от доклад, поръчан от престижна германска фондация.

Военно учение
Военно учение © Архив

В контекста на драматичните предизвикателства пред европейската архитектура на сигурността, появата на конфликти - горещи и студени, анексиране и все по-чести кибератаки, целта на доклада е да осветли два основни фактора, които имат значение при вземането на решение - общественото мнение и експертните оценки за сигурността и външнополитическата ситуация в Европа.

Така звучи заключението на документа, наречен „Радара за сигурност 2019 - сигнал за събуждане за Европа". Той е поръчан от престижна германска фондация и показва, че милиони европейци очакват военни конфликти в Европа.

Проучването е направено в седем държави - Германия, Франция, Латвия, Полша, Русия, Сърбия и Украйна. Почти половината от населението на тези страни - 47 %, очаква подобни действия. Освен от напрежението между Запада и Москва, ситуацията се усложнява и от прегрупирането на четири големи фактора, които имат отношение към сигурността - Европейския съюз, Китай, Русия и САЩ.

Експертите отчитат и много ниско доверие на европейците към политическите институции и върховенството на закона. Армията и полицията имат по-високи нива на одобрение.