НОВИНИ

Доклад: Кметовете на малките общини да се стремят към данъчна автономност

Данни от доклад за икономическо развитие на малките областни центрове показва, че кметовете ще трябва да се стремят към данъчна автономност от държавата. Изследването е на Експертния клуб за икономика и политика. Как се развиват общините и на какво трябва да наблегнат в икономически план - вижте в репортажа.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
21:00, 26.09.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Малки областни центрове, които изостават в икономическото си развитие. Това е заключението на анализаторите от Експертен клуб за икономика и политика, които са избрали като най-характерни Смолян, Ловеч, Кърджали, Кюстендил, Разград, Монтана, Търговище и Силистра. Това са областите с най-малко градско население.

Георги Вулджев - главен редактор на ЕКИП: Всички от разглежданите области изостават от средните за страната нива на БВП и брутна добавена стойност.

Сред тях с най-ниско ниво на икономическо развитие е Ловеч. А с най-висок Брутен вътрешен продукт на глава от населението е Монтана. Там има и най-сериозен растеж на туризма - 151% за последните 10 години. Същевременно показателите за заетост в областта са най-лоши. Колкото до най-добрите възнаграждения, първенецът е друг.

Георги Вулджев - главен редактор на ЕКИП: Най-високи са заплатите в Разград, където се наблюдава спад на разликата спрямо средната за страната

Междувременно при всички останали общини разликата със средното възнаграждение в страната става все по-голяма. Иначе по икономическа активност и заетост лидер е Смолян. Същевременно има най-лоша инфраструктура и е най-задлъжнялата община - с над 13 милиона лева. Наблюдава се растеж с над 35% на общинския дълг там, докато при всички останали общини има спад. В същото време данните показват, че именно в Смолян и Монтана са усвоили в пъти повече европейски средства в сравнение с останалите.

Стоян Панчев - икономист: Местните общини строят инфраструктура, след това не могат да я поддържат.

След това започват да се трупат дълговете и започва още по-голямо разчитане на централната власт.

Затова от Експертен клуб за икономика и политика препоръчват данъчната децентрализация. Така според тях проблемите на местно ниво ще се разрешават много по-лесно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбогувахме се с проф. Юлиан Вучков
Сбогувахме се с проф. Юлиан Вучков
В Института по роботика изграждат Център за компетентност
В Института по роботика изграждат Център за компетентност