НОВИНИ

Доклад на Бундестага: Турция е окупирала Северна Сирия

Експертна група на германския Бундестаг стигна до извода, че Турция де факто е окупирала северните части на Сирия. Това се посочва в доклад от девет страници на специалисти, за който съобщава агенция ДПА, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:15, 26.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
доклад бундестага турция окупирала северна сирия

"Военното присъствие на Турция в района на Африн, както и в района на Азаз, Ел Баб и Джераблус в северна Сирия, от гледна точка на международното право съответства на всички критерии за военна окупация", пише в експертизата, изготвена по искане на партията Левите в Бундестага.

Специалистите в германския парламент смятат, че правото на самозащита, с което Анкара оправдава присъствието на свои сили в Сирия, действа само докато за Турция наистина има заплаха от нападения от страна на кюрдски формирования или от страна на терористичната Ислямска държава. В доклада се подчертава, че "аргументът за необходимостта от самозащита е все по-малко убедителна от правна гледна точка с оглед на отслабването на ИД и загубата й на територии в Сирия".

Досега германското правителство се въздържаше да прави оценки на действията на Анкара в северна Сирия.

Турският президент Ердоган обяви на 12 декември намерението Турция да започне операция на изток от река Ефрат в северна Сирия до няколко дни. По-рано Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава затруднено придвижването по АМ Хемус към София
Остава затруднено придвижването по АМ "Хемус" към София
​Майли Сайръс и Лиъм Хемсуърт се ожениха тайно
​Майли Сайръс и Лиъм Хемсуърт се ожениха тайно