НОВИНИ

Доклад на ЕК: Рискова бизнес среда и високо ниво на трайната безработица у нас

Рискова бизнес среда и висок процент на трайна безработица. Тревожните заключения са от последния доклад на Европейската комисия за икономическото и финансово състояние на страната ни. От Брюксел отбелязват слаб напредък в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа. Критики търпим и по отношение на бавните или неосъществени реформи в различни области.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:51, 10.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Безработицата у нас бавно намалява, но неработещите от дълго време се увеличават. 65% от хората у нас са заети, което е далеч под средното ниво за Европа. А лекият спад на безработицата се дължи на по-малкия брой работещи на пазара.

Стефан Улсон - директор на генерална дирекция "Трудова заетост и социални въпроси": "Това е притеснително с оглед на доста бързо застаряващото население в България, защото броят на безработните хора осезаемо ще продължи да расте".

Всеки четвърти младеж е безработен, което се дължи и на липсата на съответствие между образованието и нуждите на бизнеса. Освен това повишаването на минималната работна заплата става непрозрачно и без пазарна обосновка, твърдят още от Европейската комисия.

;

По-добър трудов пазар ще има, ако се подобри и бизнес средата у нас. Ниските данъци са плюс за България, но рискът при решаването на фирмени спорове, наред с тромавата съдебна система и високата междуфирмена задлъжнялост плашели инвеститорите.

Ищван Секели - директор на генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси": "Когато 5 години възстановявате нещо и през това време загубите са още повече от първоначалната ви загуба, това е далеч от добрата практика. Имате спор с бизнес партньор и искате бързо решение. Но ако не знаете кой и кога ще вземе това решение, какво правите? - инвестирате повече, за да решите проблемите, но и искате съответно по-голяма възвръщаемост. Ето защо и много от инвестиционните проекти стоят недокоснати".

От комисията отчетоха липсата на напредък в съдебната реформа и по отношение на корупцията, която плаши инвеститорите. Предвиждат и, че след стрестестовете на банките ще излязат още въпроси, върху които да се работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 18 март зрелостниците трябва да подадат заявление за участие в матурите
До 18 март зрелостниците трябва да подадат заявление за участие в матурите
Кюстендилските ябълки ще се предлагат на индийския пазар
Кюстендилските ябълки ще се предлагат на индийския пазар